Aktualno

O pitni vodi po dopustu

Pitni vodi na počitnicah navadno ne zaupamo. Kljub temu da morda počitnikujemo v Evropi, ker so standardi oskrbe poenoteni, in v turističnih območjih, kjer se odgovorni zavedajo, da je prihodnost turizma odvisna tudi od oskrbe z vodo in da napak ne sme biti, smo pri uporabi vode previdni, morda celo bolj kot pri drugih živilih. Če taborimo, če ima voda močan vonj po kloru ali celo po čem drugem, ali če smo že imeli slabo izkušnjo, tovorjenje plastenk z vodo spada med vsakodnevna počitniška opravila. Po vrnitvi s počitnic si zato želimo natočiti kozarec vode iz pipe. V Ljubljani si ga lahko natočite brez skrbi, a še prej je koristno izvesti nekaj korakov, da bo naša oskrba res varna.

Voda je živilo in pokvarljivo blago. Če živilo dalj časa neuporabljeno stoji v shrambi ali hladilniku, ga zavržemo. Tudi voda v hišnem omrežju ni v sterilnem okolju, zato njena uporaba, če se v njem zadržuje dalj časa, ni priporočljiva. Zato je treba po daljši odsotnosti interno vodovodno napeljavo dobro sprati. Strokovnjaki priporočajo, da odstranimo nastavke na pipah in vodo spiramo s turbulentnim tokom vsaj 15 minut. Turbuletni tok povzročamo z zaporednim bolj ali manj hitrim zapiranjem in odpiranjem pipe. Preverimo stanje mrežic, jih očistimo ali zamenjajmo. Ne pozabimo na morebitne naprave za pripravo vode, ki zaradi zastajanja vode zelo verjetno niso v ustreznem higienskem stanju, zato naročimo servis oz. zamenjamo filtre (mimogrede: če je še čas, se ne pustite se prepričati, da tovrstne naprave potrebujete).

Če v prvih curkih priteče obarvana voda, naj nas ne skrbi, če bo obarvanost po spiranju izginila. Obarvanost vode je občasen pojav, ki se mu je težko povsem izogniti. Vzrok je v uporabi nekakovostnih materialov v interni vodovodni napeljavi, ki rjavijo. Po popravilih na javnem ali internem omrežju pa je obarvanost tudi posledica usedlin na vodovodni mreži.

V poletnem času je temperatura vode v hišnem vodovodnem omrežju za nekaj stopinj višja kot v hladnejšem obdobju leta. Tudi pred prvo jutranjo uporabo ali v času dneva po daljši prekinitvi priporočamo, da vodo spiramo toliko časa, da se njena temperatura ustali.

Pustiti vodo teči je žal v nasprotju z varčevanjem z vodo. Vodo lahko uporabite za druge, neprehrambne namene. Skrb za zdravje ima v tovrstnih primerih mesto pred varčevanjem. Na količino vode, ki odteče v prazno, je možno vplivati že pred izgradnjo objektov s pravilnim projektiranjem, ki naj z načrtovanjem poti vode v interni vodovodni napeljavi prepreči predolgo zadrževanje vode v njem, z uporabo kakovostnih materialov ter s strokovno izvedbo, povsem izogniti pa se »nepotrebni« potrošnji vode ni možno. 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n